Granngården

På gården som brukar marken som ligger runt hela ”vår” gård har de mjölkdjur. Det gick bra att köpa mjölk av dem vilket var superkul tycker jag eftersom jag fick chansen att dricka nymjölkad mjölk då jag var liten. Grabbarna tyckte såklart inte det var så gott då det inte smakade precis så som de anser att mjölk ska smaka. Tråkmånsar!! Varm choklad på denna mjölk är supergott!!
Det var ”bara” hembakt tunnbröd med marmelad och falukorv som saknades för att göra bilden komplett.

Vi var även på studiebesök i ladugården. Bonden var en trevlig prick och barnen fick vara med och kolla då han mjölkade. Han berättade om fördelarna med att mjölka manuellt, dvs inte med mjölkrobot, bland annat att han innan han satte på de sugkopparna handmjölkade lite och kontrollerade så mjölken såg bra ut. Det var tydligen inte helt ovanligt med infektioner i ljuvern och att det ibland kunde komma blod i mjölken. Varje ko ger ca tjugotvå liter mjölk om dagen.

Kalvarna skiljs från korna på en gång för att det är minst smärtsamt, sedan flaskmatas de ett par dagar för att sedan dricka mjölk morgon och kväll. De fick ca tre liter på morgonen och tre liter på kvällen. Det tog kanske en minut, max två för dem att sluka tre liter var.

Om kalven fick gå tillsammans med kon så blir hon tokig då de separeras och kan stå och skrika efter sin kalv i flera dagar, upp till någon vecka… Inte så konstigt kan jag tycka. Jag anar att de inte får gå tillsammans på grund av att kalven då dricker upp all mjölk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.